Dakreparatie

Je weet dat je een dakreparatie nodig hebt. Op je muren zitten gele kringen en er hangt een vochtige klimaat in je zolder. Dit zijn slechte tekenen. Simpelweg wil je deze dakschade niet langer toestaan en het repareren. Dan is een dakreparatie nodig. Waar moet je aan denken bij het herstellen? Hoe voer je dit uit? En wat zijn de gemiddelde kosten? Al deze vragen zullen we hier voor jou toelichten.

Kosten berekenen Contact

Wanneer is het tijd voor het repareren van je dak?

Dakschade ontstaat vaak doordat de levensduur van je dak is bereikt. Zoals een bandenprofiel van een auto ook een maximaal aantal kilometers heeft, zo heeft jouw dak ook een limiet. De gemiddelde levensduur van een dak is vaak 30 tot 40 jaar. Als het dak op is wordt meestal een complete dakrenovatie uitgevoerd. Maar soms is dit niet nodig en volstaat het om enkel een deel van het dak te repareren, een zogenaamde dakreparatie. Maar waar herken je dak schade aan?

Zilvervissen en pissenbedden

Deze kleine diertjes houden erg van vocht en leven graag in natte donkere kamers waar het warm is. Je ziet ze meestal ’s nachts of ’s avonds omdat ze slecht tegen fel licht kunnen. Ze zitten meestal tussen spleten en kiertjes. De grootste kans heb je om ze in vochtige badkamers of toiletten te zien. Wanneer je deze beestjes ook in je dak tegenkomt duidt dat vaak op een lekkage of schade aan leidingen.

Gele en bruine vlekken

Wanneer er over lange tijd vocht of water in je muren loopt dan komen er bruine of gelige vlekken of kringen tevoorschijn op je muren. Wanneer de kringen dicht bij de grond zitten is er meestal sprake van optrekken vocht. Het kan dan zijn dat het grondwater dat in de bodem of zandlaag omhoog trekt via de muren. Komen de vochtvlekken tevoorschijn aan de bovenkant van de muren, dan is er meestal sprake van condensatievocht. Dit komt vaak doordat de buitenmuren die het regenwater opvangen blootgesteld zijn, waardoor het vocht naar binnen trekt.

Schimmelvorming

Meestal veroorzaken dak lekkages ook het groeien van schimmels. Een scenario is dat een verstopte regenpijp het water naar binnen doet lopen. Dit zorgt voor vochtplekken in de vorm van gele of bruine vlekken. Vaak zijn muren ook gemaakt van gips wat makkelijk water aantrekt. Bij zo’n hoge vochtigheid met veel warmte komt er heel gemakkelijk schimmelvorming tot stand. Je herkent schimmel vaak aan kleine zwarte schimmelplekken, die langzaam groter worden.

Wil je de schimmel verwijderen? Dan moet je de oorzaak bij de bron aanpakken. De bron van schimmels is vocht dat door kan dringen. Dit duidt meestal op een dak lekkage of een leiding die gesprongen is. Dit dient eerst opgelost te worden. Vervolgens dient de luchtvochtigheid verlaagt te worden en kun je daarna de schimmel van de muren afpoetsen.

Behang dat loslaat

In het geval van een dak lekkage trekt het vocht meestal in de muren. Hierdoor ontstaan de schimmel of vochtplekken die ervoor zorgen dat het behang loslaat. Vanwege het klamme klimaat verliest het behang zijn plakkende werking en laat het los.

Bedompte geuren

Als muren en plafonds voor een aanzienlijke tijd water opzuigen en vol zitten met water dan kan er een zeer onaangename geur ontstaan. Water dat niet beweegt gaat namelijk slecht ruiken.

Slecht werkende isolatie

Als je een dak lekkage hebt, dan kan het vocht doordringen tot de isolatie. Je glaswol of rotswol kan hierdoor aangetast worden. Wanneer dit materiaal vol raakt met water dan verliest het zijn warmtebehoudende functie. Hierdoor wordt je huis kouder en zal je energierekening stijgen omdat er meer gestookt moet worden.

Hogere waterkosten

Als je een lek krijgt in je watertoevoer vanuit je dak heeft dit dus niet alleen slechte gevolgen voor de plafonds en muren, ook de waterrekening zal stijgen omdat er veel water wegspoelt. Achterhalen waar de lek zit is hier zeer belangrijk.

Gratis Offerte Aanvragen

Wanneer dakreparatie uitvoeren?

Kort samengevat, een dakrenovatie is meestal nodig wanneer de volgende problemen ontstaan:

  • Gele kringen in de muren
  • Water dat binnendringt
  • Vochtig klam klimaat onder dak
  • Schimmelvorming op de muren
  • Loodwerk dat stuk is
  • Dakpannen die missen
  • Een dakgoot die kapot is of lekt
  • Behang dat loslaat
  • Scheuren in platte dakbedekking
  • Hogere water & energiekosten

Een schuin dak of plat dak repareren?

Dakreparatie zelf uitvoeren van een schuin dak

Wanneer je slechts één dakpan dient te vervangen is het heel simpel zelf gedaan. Zet je ladder tegen jouw dakgoot en ga naar de plek waar de dakpan vervangen moet worden. Kleed je goed op het weer en maak geen gehaaste bewegingen. Lokaliseer de kapotte dakpan die vervangen dient te worden. Plaats onder de dakpannen die links en rechts van de kapotte dakpan liggen een wig zoals een stukje hout en wip de dakpannen los. Nu er ruimte vrijgekomen is kun je de kapotte dakpan oppakken en weghalen. De nieuwe dakpan schuif je langzaam op de oude plek en laat de voorzichtig de dakpan links en rechts weer terug op hun plek vallen. Haal daarna de wiggen weg en je bent klaar.

Dakreparatie zelf uitvoeren van een plat dak

Bij een plat dak is de uitvoering eigenlijk hetzelfde als hierboven beschreven alleen til je niet de dakpannen links en rechts op, maar die van daarboven en daaronder. Met de extra ruimte kun je nu op dezelfde manier de kapotte dakpan vervangen.

Dakreparatie laten doen door Dak & Gevelspecialist

Moeten er dus 1 of 2 dakpannen vervangen worden dan is het soms de moeite waard om dit zelf uit te voeren om kosten te besparen. Bekijk hier eventueel een complete handleiding!

Heb je echter angst om je dak op te klimmen of om meer lekkages te creëren tijdens je reparatie, dan word aangeraden om ons op te bellen. Wij checken ook meteen of je dak de komende jaren vooruit kan.

dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Wat kost dakreparatie ongeveer?

Een vaste meetlijn voor het kostenplaatje bestaat niet. Ieder dak is immers anders en er soms zijn er meerdere problemen die tegelijk opgelost moeten worden. Het is mogelijk dat er nieuwe dakpannen gezet moeten worden. Of het platte dak moet gerepareerd worden van doorlekkend water. Bij Dak & Gevelspecialist doen wij al ons maatwerk tegen lage kosten. Daarbovenop willen we je de beste service geven zodat jij niets meer kan dan alleen maar tevreden zijn.

Om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen bieden we je onze gratis offerte aan. Deze is volkomen vrijblijvend. Wij stellen je wat korte vragen en komen dan binnen 24 uur met een passend antwoord op al je vragen. Wil je daarna doorgaan? Dan kun je bij ons je dakrenovatie direct uit laten voeren.

Vertel mij meer
dakreiniging dak en gevelspecialist 1
dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Besparen door dakisolatie

Als je dak aan vervanging toe is dient er zich een mooie kans toe om je dak beter te isoleren. Het is zeer effectief om je nieuwe dakisolatie onder je dakbedekking aan te brengen. Wanneer je toch bezig bent je dakbedekking te vervangen kun je dit probleem net zo goed tegelijk oplossen. Het is een investering, maar op lange termijn verdien je je investering weer terug doordat je bespaart op je stookkosten.

Vakkundig versus zelf doen

Het verschil in prijs tussen verschillende dak specialisten is groot. Het kan wel 40% zijn. Te veel betalen is daarom heel gemakkelijk gedaan, maar natuurlijk zonde. Je wilt de beste prijs voor de beste uitvoering. In sommige gevallen kunnen bepaalde zaken de prijs drukken. Denk hierbij aan zaken zoals de materiaalkeuze, voor- of nawerk, of isolatiewerkzaamheden. Graag bespreken wij al deze keuzes met jou wanneer we een offerte opmaken.

Kies voor Dak & Gevelspecialist

Zoek je een oplossing voor jou probleem, gedaan door de meest ervaren dakdekker uit jouw regio? Wil je verse dakpannen plaatsen op je dak vanwege lekkages of gele kringen? Wij voeren jouw reparaties snel en vakkundig uit.

Allereerst komen wij vrijblijvend kijken om je de een volledig plaatje te geven van de uit te voeren werkzaamheden met daarbij een realistisch laag kostenplaatje. Daarna komen wij langs om de dak lekkages op te lossen. Voor een vakkundige dak reparateur neem je contact met ons op via de onderstaande knop.

Vertel mij meer
dak en gevelspecialist homepage illustration 2

Veelgestelde Vragen

Nee. Wanneer je contact met ons opneemt dan maken wij een vlugge maar accurate schatting van de kosten en presenteren wij deze aan jou. Daarna ben je nergens aan verplicht en kun je de dakreparatie nog vergelijken met andere aanbieders of er even over nadenken.

Onze specialisten komen eerst langs om een offerte voor u te maken. Vervolgens bereiden wij de werkzaamheden voor. Al met al kan een dakreparatie vanaf de offerte tot het uitvoeren ervan binnen een week klaar zijn.

Op al ons werk zit 10 jaar garantie. Het wordt aangeraden om eens per jaar een controle te doen op je  dak door ons zodat wij precies kunnen zien wat de situatie en status van je dak is.

In de winter en zomer hebben we te maken met extreme temperaturen. In de winter zorgt de kou ervoor dat de bouwmaterialen snel krimpen en in de zomer zorgt de hitte ervoor dat ze snel uitzetten. Daarom wordt door ons aangeraden om je dakreparatie het liefst in de lente of herfst uit te voeren.

Wanneer je zelf opslagruimte beschikbaar hebt voor je dak project scheelt dat in de kosten. Anders dienen wij een opslagplaats beschikbaar te maken bij jou huis waar wat extra kosten aan verbonden zijn.

Regelmatige controles (het liefst twee keer per jaar) zorgen ervoor dat je precies weet wat de status van je dak is. Daarnaast kun je letten op de bovenstaande problemen zoals schimmelvorming of loslaten behang in je zolderkamers.

Contact onze reparatie experts

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor het reparatie van jouw dak? Of ben je benieuwd naar de exacte kosten voor jouw specifieke dak? Onze dakspecialisten streven altijd naar de beste resultaten! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Prijs Berekenen Contact
adminDakreparatie