Kosten en tarieven voor Gevelreiniging

Met een reiniging van de gevel van je woning verwijder je niet alleen aanslag of vervuiling, maar zorgt ook voor een frisse, unieke uitstraling die je huis een geheel nieuwe look geeft. Dit kan tevens leiden tot een waardestijging van je woning, zeker als andere huizen in de buurt of omgeving een ouder of meer versleten indruk maken. De kosten van gevelreiniging – mits goed uitgevoerd – kun je daarom beter als een investering zien die zichzelf in de toekomst terugbetaalt.

Omdat er verschillende soorten gevelreiniging bestaan en die bovendien vaak gecombineerd worden met andere renovatiewerken, zoals het herstellen van het voegwerk of impregneren, doe je het best beroep op een gevelspecialist. Zij kunnen je adviseren over een reële investering voor een gevelreiniging en -renovatie.

De experts van Dak&Gevelspecialist leggen je graag meer uit hoe de prijzen van gevelreiniging tot stand komen; en welke meerwaarde de gevelreinigingskosten kunnen opleveren.

Prijzen voor gevelreiniging

De prijs van gevelreinigingswerken wordt meestal uitgedrukt als een prijs per vierkante meter.

Gemiddeld kost een standaard gevelreiniging tussen de € 5 en € 25 per m2. Hiermee kom je al snel op een prijs uit tussen € 300 en € 1.500 (inclusief btw) voor een rijwoning met een geveloppervlakte van 60 vierkante meter. Zoals je ziet loopt de prijs per m2 aardig uit elkaar. Dit heeft te maken met tig factoren die meespelen om een offerte te kunnen opstellen. Naast de oppervlakte spelen nog deze factoren een rol voor de prijsbepaling:

  • Combinatie met andere werken: wordt de gevelreiniging gecombineerd met andere renovatiewerken, zoals impregneren tegen vocht of het voegwerk in de gevel herstellen? Dan kan je mooie kortingen krijgen op de reiniging zelf wanneer je hiervoor eenzelfde specialist inhuurt.
  • Beschadigingen aan de gevel: niet-professionele reiniging of gebruik van de verkeerde methodes of producten kan gevelschade veroorzaken, met extra kosten tot gevolg. Bij het reinigen kan daarnaast ook bestaande schade aan de gevel of het voegwerk zichtbaar worden.
  • Complexiteit en hardnekkigheid: sommige materialen vereisen reiniging met speciale producten of methodes om schade te voorkomen. Wanneer de verontreiniging heel groot is, kan de reiniging daarnaast meerdere fases omvatten. Je vertrouwt best op een specialist om een analyse te maken van wat nodig is voor jouw gevel.
  • Bereikbaarheid: zijn er speciale hulpmiddelen of apparatuur nodig om jouw gevel te bereiken, zoals een hoogtewerker, dan moet je uiteraard rekenen op aanvullende kosten.

De belangrijkste factor blijft echter wellicht de reinigingsmethode, omdat die bepaald welke producten aangekocht moeten worden en hoelang de reinigingswerken zullen duren.

Bereken zelf je prijs:

Wil je graag direct een snelle indicatie krijgen van je gevelreinigingsproject?
Vul onze calculator in en ontvang direct een eerste indicatie.

Bereken het zelf

Types gevelreiniging + prijzen

Welke reinigingsmethode je het beste gebruikt voor jouw buitengevel, is afhankelijk van de ernst van de verontreiniging en het materiaal van je gevel (welke soort steen, voegwerk, …). Ook de aanwezigheid van een eventuele beschermingslaag kan een rol spelen bij de keuze.

De drie voornaamste reinigingsmethodes zijn zandstralen, stoomcleanen en chemisch reinigen.

Zandstralen

De meest gebruikte van deze drie is wellicht zandstralen. Bij zandstralen wordt een mengsel van zand of grit en water met hoge druk tegen de gevel gespoten.

Zandstralen is een redelijk ‘agressieve’ reinigingstechniek, zowel geschikt voor zowel hardnekkige als lichte gevelvervuiling.

In het bijzonder voor buitenmuren uit rode steen en andere harde materialen wordt vaak voor zandstralen gekozen. Poreuze materialen of gevels in slechte staat kunnen snel beschadigd raken door deze methode. Een alternatief is in dat geval het zogenaamde nevelstralen een goed alternatief: er worden een aangepast straalmiddel en een lagere straaldruk gebruikt.

De prijs per vierkante meter bedraagt voor zandstraling tussen € 10 en € 20.

zandstralen gevel

Stoomcleanen

Bij stoomreiniging wordt water op zeer hoge temperatuur (100 tot 150 graden celsius) gebruikt om vervuiling op de gevel op te lossen. Deze methode is vooral geschikt bij lichtere vervuiling, bijvoorbeeld wanneer de gevel jaarlijks schoongemaakt.

Omdat het enige reinigingsmiddel water is, vormt stoomcleanen een bijzonder voordelige reinigingsmethode.

Voor stoomcleanen kun je een prijs verwachten vanaf € 5 tot € 15 per vierkante meter.

Chemisch reinigen

Chemische gevelreiniging is een iets uitgebreidere reinigingsmethode dan de twee voorgaande, maar is wel uiterst doeltreffend – ook bij zware vervuiling.

In de eerste fase wordt een chemisch of biologisch reinigingsmiddel op de gevel aangebracht. Het gebruikte middel is afhankelijk van het materiaal en de toestand van de gevel. Het vuil op de gevel lost op in dit reinigingsmiddel. Vervolgens wordt het losgeweekte vuil met een hogedrukreiniger verwijderd.

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor chemische gevelreiniging bedraagt zo’n € 7 tot € 20.

Prijsopbouw van gevelreiniging

Gevelreiniging is meestal een behoorlijk ongecompliceerde werkzaamheid, en de kosten voor dat proces worden dan ook behoorlijk transparant weergegeven in een offerte.

De prijs van een eenvoudige gevelreiniging (zonder aanvullende renovatiewerken) bestaat uit drie componenten:

  • Voorrij- en onderzoekskosten
  • Arbeidskosten
  • Kosten voor materiaal en reinigingsproducten

Voorrij- en onderzoekskosten

De voorrij- en onderzoekskosten vormen het kleinste onderdeel van de totaalprijs – meestal minder dan 5 procent.

Voorrijkosten zijn simpelweg de vervoerskosten van je specialist die je in dienst neemt. Meestal is dit een vast bedrag, soms een kilometertarief.

De onderzoekskosten zijn de kosten die de ondernemer maakt om de situatie van jouw gevel te bestuderen en een passende oplossing voor te stellen. In veel gevallen gebeurt dit deel van het werk echter geheel kosteloos, zeker wanneer u ook daadwerkelijk op de offerte ingaat.

Arbeidskosten

De arbeidskosten maken gemiddeld zo’n 2/3de van de totale kosten uit. Een ervaren specialist is niet altijd goedkoop, omdat je niet enkel voor het geleverde werk, maar ook voor hun deskundig advies betaalt. Gemiddeld betaal je zo’n € 30 tot € 45 per gepresteerd uur.

Natuurlijk kun je besparen op deze component door zelf aan de slag te gaan met een hogedrukreiniger en/of schoonmaakmiddel, maar dat raden we ten zeerste af. Je loopt dan het risico om je gevel te beschadigen waardoor deze niet of minder vochtbestendig is. Als de gevelreiniging onvoldoende resultaten oplevert en je achteraf toch een professional moet inhuren, kom je net zo goed duurder uit.

Besparen op de arbeidskosten voor gevelreiniging kan ook op een slimme manier: door verschillende specialisten en offertes met elkaar te vergelijken. Aarzel ook niet om meer uitleg of advies te vragen wanneer een offerte niet geheel duidelijk is.

Reinigingsmiddelen

De resterende kost, zo’n 30% van het totaal, gaat naar de aankoop van het reinigingsproduct en/of het gebruik van gespecialiseerde apparatuur.

De keuze voor een reinigingsmiddel is echter vooral afhankelijk zijn van het geveltype en de aard van de verontreiniging.

Bereken zelf je prijs:

Wil je graag direct een snelle indicatie krijgen van je gevelreinigingsproject?
Vul onze calculator in en ontvang direct een eerste indicatie.

Bereken het zelf

Combinatie gevelreiniging en -renovatie

Vaak is het voordelig en handig om de reiniging van je gevel te combineren met een of meerdere renovatiewerken. Wanneer je alles door dezelfde specialist laat uitvoeren, bespaar je bovendien mogelijk op bepaalde arbeidskosten of kun je een aantrekkelijke korting krijgen.

De drie meest voorkomende gevelrenovaties zijn impregneren, voegwerk en metselwerk:

  • Wil je een gevel op lange termijn beschermen tegen vocht en schade, of de woning extra energie-efficiënt maken? Dan is het impregneren van de stenen en het voegwerk een interessante optie. Voor een gemiddelde woninggevel mag je rekenen op een kostenplaatje tussen € 3.000 en € 4.000.
  • Het voegwerk is vaak een zwakke plek in de gevel. poreus of gebrekkig voegwerk kan problemen met vocht of isolatie veroorzaken, waardoor herstelwerken zich opdringen. Met een zogenaamde schaduwvoeg kun je je woning daarnaast een unieke uitstraling geven. Houd rekening met een gemiddelde kost tussen € 1.500 en € 2.000.
  • Schade aan het metselwerk of de stenen in de gevel kan beletten dat er een grondige reiniging plaatsvindt, omdat er dan een risico bestaat dat de schade zich uitbreidt. Bespreek de toestand van je gevel met een gevelspecialist om te bepalen wat het beste is om jouw buitenmuur op lange termijn in goede staat te houden.

Voor meer informatie over de verschillende opties voor gevelrenovatie, neem je een kijkje bij onze prijzen voor gevelrenovatie.

Een belangrijk aspect bij het vaststellen van de reinigingsprijs per vierkante meter, is het type steen dat gebruikt is in de gevel. Niet alle steensoorten kunnen bijvoorbeeld behandeld worden met chemische reinigingsmiddelen.

Gebruik de onderstaande module om een prijsschatting te krijgen voor jouw gevel:

Voorbeeldprojecten

Elke gevel is uniek en dus is de enige manier om een exacte prijs te bepalen voor de reiniging van jouw gevel een offerte aan te vragen bij een specialist in jouw buurt.

 

Hieronder geven we echter graag enkele voorbeeldprojecten mee zodat je je een beter beeld kunt vormen van de gemiddelde kost van gevelreiniging.

Rijwoning twee verdiepingen – gevel 60 m2 – lichte verontreiniging, geen renovatie

Voorrijkosten: € 100

Gebruikte reinigingsmethode: stoomreiniging

Reinigingskosten: € 10 / m2 x 60 m2 = € 600

Totaalkost project = € 700

 

Vrijstaand drie verdiepingen – gevel 80 m2 – zware verontreiniging, impregneren

Voorrijkosten: € 100

Gebruikte reinigingsmethode: zandstralen

Reinigingskosten: € 20 / m2 x 80 m2 = € 1.600

Impregneren: € 40 / m2 x 80 m2 = € 3.200

Totaalkost project = € 4.900

 

Historisch pand – gevel 120 m2 – lichte verontreiniging, voegwerk en impregneren

Voorrijkosten: € 100

Gebruikte reinigingsmethode: chemische reiniging

Reinigingskosten: € 15 / m2 x 120 m2 = € 1.800

Herstellingen voegwerk: € 1.500

Impregneren: € 40 / m2 x 120 m2 = € 4.800

Totaalkost project = € 8.200

Bereken zelf je prijs:

Wil je graag direct een snelle indicatie krijgen van je gevelreinigingsproject?
Vul onze calculator in en ontvang direct een eerste indicatie.

Bereken het zelf

Duurzame en kwalitatieve gevelreiniging

Het belang van een ervaren specialist die gebruikmaakt van professionele apparatuur kan bij gevelreiniging niet genoeg onderstreept worden.

Veel mensen denken nog steeds ten onrechte dat gevelreiniging een eenvoudige standaardklus is. Helaas zorgt ondeskundig werk – door eigenaars zonder ervaring of malafide ‘klusjesmannen’ – er heel vaak voor dat een gevel ernstige schade oploopt.

Dit kan grote gevolgen hebben voor de waterdichtheid, de isolatie en de uitstraling van de gevel. In het ergste geval kan een slechte gevelreiniging zelfs een aanzienlijke waardedaling van de woning tot gevolg hebben.

Wanneer professionals een slecht uitgevoerde gevelreiniging vaststellen, hebben ze vaak geen andere keuze dan de klant herstelwerken aan te bieden alvorens ze aan de eigenlijke reiniging beginnen. Zonder herstelling dreigt de schade nog groter te worden.

Twijfel dus niet en kies voor duurzame en kwalitatieve gevelreiniging door ervaren specialisten.

Rendement gevelreiniging

Je gevel laten reinigen is geen onbelangrijke investering in de uitstraling van je woning. Schoongemaakte gevels laten een woning er weer als nieuw uitzien, en dat gaat ook niet ongemerkt voorbij aan huizenkopers.

Uit onderzoek blijkt dat een gevelreiniging de woningwaarde gemiddeld met 2,5% tot zelfs 5% doet stijgen.

Wanneer de gevelreiniging gecombineerd wordt met een renovatie, dan loopt de waardevermeerdering vanzelfsprekend nog verder op. Een schone, gerenoveerde gevel kan de woning een extra bescherming geven tegen vocht of warmteverlies, waardoor de investering zich ruimschoots terugbetaalt op langere termijn.

Kostenraming en proefstuk

Kostenraming en proefstuk

Een goede gevelreiniging begint met een analyse van je gevel en deskundig advies.

Onze specialisten kunnen je in een persoonlijk gesprek meer informatie bezorgen en aan de hand van enkele vragen en/of foto’s van je gevel een gedetailleerde offerte opstellen zodat jij een geïnformeerde beslissing kunt maken. Indien nodig bestaat ook een plaatsbezoek tot de mogelijkheden.

Overweeg je een gevelreiniging of -renovatie en ben je op zoek naar een specialist aan het beste tarief? Voer dan je postcode in om een intake in te plannen met jouw expert!

Postcode Check

Meer weten?

Is er iets onduidelijk heb je een vraag over de mogelijkheden voor jouw dakreiniging? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier of mail ons. Onze dak en gevelspecialisten staan voor u klaar!

info@dakengevelspecialist.nl Zelf berekenen
EtienneKosten & tarieven Gevelreiniging