Dakpannen vervangen

Je bent van plan je dakpannen te vervangen of te laten vervangen? Maar eerst wil je jezelf nog even inlezen over de werkwijze, de kosten, en wat er allemaal bij komt kijken van het vervangen van dakpannen? Dat is heel verstandig. Het vervangen van de dakpannen is een ingrijpende klus waar je goed over na moet denken en waar veel aspecten aan hangen die de uiteindelijke prijs bepalen. Op deze pagina leggen we alles voor je uit!

Kosten berekenen Contact

Waarom dakpannen vervangen?

Dakpannen krijgen in de loop der jaren veel klappen te verduren. Hierdoor slijten ze af en worden ze langzaam slapper en slapper. Wanneer de oude pannen bros zijn, of wanneer je merkt dat je dak lekt, is het in veel gevallen nodig om nieuwe dakpannen te leggen. Ook wanneer de oude dakpannen verwijderd zijn kan men zien of de conditie van het hout wat onder de pannen zit nog in functionele staat is of niet. Het vernieuwen van dakpannen is ook vaak noodzakelijk om een klein probleem op tijd op te lossen, voordat het in een groot probleem veranderd.

Gratis Offerte Aanvragen
dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Kosten van dakpannen herstellen

Een vast uurtarief of oppervlakte tarief voor het laten leggen van een dakpan is niet te geven. Vaak worden er ook nog meerdere problemen in één klus opgelost om meerdere kosten te besparen. Denk hierbij aan het leggen van nieuw isolatiemateriaal, een waterlek dichten, of het impregneren van dakpannen met een sterke coating.

Prijsbepaling van dakpannen leggen

Om je toch een grove schatting te geven van de kosten is het belangrijk om te weten dat onze prijs uit drie onderdelen bestaat:

 • Onze arbeidskosten van het dakpannen leggen zijn rond de 60%
 • De dakpannen zelf zijn 35%
 • En 5% wordt gerekend voor de ijzerdraad en weerbestendige schroeven.
dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Keuzes bij dakpannen vernieuwen

Indien je door ons je dakpannen wilt laten vervangen vertellen wij je graag over alle mogelijke opties die er zijn. Elke optie heeft betekend een meerwaarde voor de herstelklus maar dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijs.

Dakpan type

Een grote invloed op de prijs is het type dakpan wat er gelegd moet worden. Er zijn vier voor de hand liggende keuzes: Keramisch, aluminium, beton, en staal

 • Keramische dakpannen, oftewel traditionele dakpannen worden gebakken van klei en zitten op de meeste daken in ons land. Keramische dakpannen vereisen veel werk om te plaatsen en zijn daarom een stukje duurder. Het grote voordeel van deze dakpannen zijn dat ze heel duurzaam zijn en lang meegaan, tot wel 100 jaar!
  Daarbovenop is de kans op mos en algen zeer klein bij keramische dakpannen. Lees hier meer over de geschiedenis van de Nederlandse dakpan geschreven door Joost de Vree.
 • Aluminium dakpannen zijn ook ontzettend duurzaam en hebben een zeer lange levensduur. Ook is het een dakpan die compleet gerecycled kan worden en daarbij bijdraagt aan een circulaire economie. Daarbovenop is aluminium zeer onderhoudsvriendelijk en heeft het een zeer kleine kans op mos en algen. Wel zijn de kosten van aluminium hoger maar daar krijg je dan ook wat voor terug.
 • Betonnen dakpannen zijn juist erg voordelig. Ze worden lekker snel geplaatst waardoor het een stuk goedkoper is om deze dakpannen op je huis te zetten. Echter zijn ze een iets aantrekkelijkere leefomgeving voor mos en algen waardoor de kwaliteit iets sneller achteruit kan gaan. Met een goede coating of verglazing kan dit probleem tevens makkelijk opgelost worden en daarmee verleng je de houdbaarheid van betonnen dakpannen ook aanzienlijk!
 • Stalen dakpannen zijn net als aluminium dakpannen ook zeer duurzaam maar deze dienen wel vaker onderhoud te verkrijgen. Met name het aanbrengen van een anti corrosie laag is belangrijk om zo de dakpannen te beschermen tegen roest, slijtage, en mos en algen.
Vertel mij meer
dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Onze voorkeur gaat uit naar betonnen dakpannen

 • Goedkoopste optie.
 • Bestand tegen weersinvloeden zoals UV-stralen en vorst.
 • Verkrijgbaar in alle uitvoeringen zoals gegolfde- en vlakke uitvoeringen
 • Zeer lange levensduur van 35 tot 50 jaar
 • Maatvast en krimpen of groeien niet in een veranderende temperatuur
Offerte Aanvragen

Overige keuzes bij het vervangen van de dakpannen

Dakpan vormen

De traditionele dakpan is golvend en vlak. Deze vorm is zo ontstaan omdat het regenwater zo het makkelijkst van het dak afstroomt in de afvoer. Daarbij heeft deze golvende en vloeiende vorm het effect dat er bij een storm of regenbui geen dakpannen afwaaien en het onderdak aan het water wordt blootgesteld.

Uitstralingen van dakpannen

Tegenwoordig is er veel mogelijk met dakpannen. Nieuwe technologieën en ontwikkelingen zorgen ervoor dat dakpannen op veel verschillende wijzen langer meegaan of veel duurzamer werken. Lees hieronder wat er momenteel allemaal mogelijk is:

Verglazen

Verglazen staat ook wel bekend als het glazuren van dakpannen. Op de dakpan wordt een dunne deklaag aangebracht die als glas aanvoelt. Dit proces vind plaats tijdens het bakken. Je kunt er zowel voor kiezen om een glimmende als een matte laag aan te brengen. Dit verglazen voorkomt dat mos en algen zich gaan vasthechten aan je dakpannen en het heeft ook als effect dat je dakpannen er mooi uit blijven zien.

Engoberen

Engoberen houdt in dat je dakpannen een bepaalde kleur krijgen. Voor het bakken wordt er in de bakpan een speciaal poeder geworpen. Hierdoor krijgt de dakpan een specifieke uitstraling. Voegen we daar ook nog wat extra glas aan toe, dan kan een bijzonder mooi satijnglanzende uitstraling verkregen worden.

Smoren

Word de lucht tijdens het bakproces afgesloten en daarvoor in de plaats stikstof toegevoegd dan kleur het ijzeroxide in de bovenlaag van de pan zwart. Uiteindelijk krijgt de pan dan een zeer mooie blauw gesmoorde uitstraling

Patineren

Door je dakpannen te patineren gaan ze er verouderd en gebruikt uitzien. Vaak wordt voor deze passende optie gekozen bij de renovatie van oude gebouwen of monumenten. Hierdoor krijgen deze gebouwen toch een sterk nieuw dak, maar blijft de oorspronkelijke look behouden.

Vertel mij meer
dakreiniging dak en gevelspecialist 1
dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Extra mogelijkheden die je kunt overwegen

Isolatie vernieuwen tijdens dakpannen herstellen

Het vervangen van je oude dakpannen biedt een perfecte gelegenheid de isolatielaag van je huis te vernieuwen. Het vernieuwen van de isolatie lost immers bestaande isolatie lekken op waardoor je stookkosten drastisch omlaag kunnen gaan. Het type isolatie is natuurlijk ook zeer bepalend voor de prijs. Kijk altijd eerst even op de website van de Rijksoverheid om te checken of je in aanmerking komt voor subsidie voor je isolatie. Sommige gemeentes geven namelijk subsidie hiervoor.

Coating

Uiteindelijk kun je je tijdens het vernieuwen van je dakpannen ook ervoor kiezen om al je dakpannen een laag coating te geven. Hiermee voorkom je voornamelijk de vorming van mos en algen. De coating geeft je dakpannen een zeer gladde beschermende laag waardoor mos en algen geen grip kunnen krijgen op je pannendak en het er jarenlang als nieuw uitziet. Het vervangen van je dakpannen en het aanbrengen van een goede laag coating kunnen perfect in één klus samengaan.

dakreiniging dak en gevelspecialist 1

Extra tips voor het besparen van kosten!

Zoals je ziet zijn er al veel keuzes die je kunt maken om je dakpannen te herstellen. Er zijn gelukkig ook veel opties om je kosten te besparen. Hieronder zie je de meest effectieve manieren om je kosten op het vervangen van dakpannen te besparen.

Volumekorting

Hebben jij en je buurman samen het plan om jullie pannendak te laten vervangen. Bespreek dit dan met elkaar. In deze gevallen is het voor ons altijd interessant om de werkzaamheden samen uit te laten voeren. Hierdoor kunnen wij onze vaste kosten verlagen en kunnen we jullie allebei korting geven. Onze dakdekkers hoeven bijvoorbeeld niet ver te reizen of een tweede bouwsteiger aan te leggen.

Tweedehands dakpannen

Er is een optie om tweedehands dakpannen te gebruiken bij het vervangen van je dakpannen. Hierdoor draag je bij aan een circulaire economie en dit is natuurlijk beter voor het milieu.
Tweedehands dakpannen vind je hier.

Dakpannen bewaren

Zorg altijd dat je een stapeltje dakpannen bewaart. Zo kun je wanneer je door een storm of ongeluk een deel van je dak moet laten repareren gelijk beginnen met de reparatie. Ook is het fijn dat je dan een aantal dakpannen in precies dezelfde stijl hebt als dat je eigen dak is.

Gratis Berekenen
dak en gevelspecialist homepage illustration 2

Veelgestelde Vragen

Zolang je nieuwe dakpannen in dezelfde stijl zijn als je oude dakpannen dien je geen vergunning bij de gemeente aan te vragen. Ben je van plan een andere kleur en stijl dakpannen op je dak te gaan leggen. Dan is het noodzakelijk dit met de gemeente te bespreken. Mede omdat de omgeving van jouw gemeente er anders uit gaat zien door jouw vervanging is dit in de Nederlandse vastgelegd dat er dan een vergunning voor gegeven dient te worden.

Lees hier meer over vergunningen aanvragen voor het vervangen van je dakpannen.

Dit is moeilijk te zeggen. Afhankelijk van het gehele plan van de operatie en eventuele reparaties aan de isolatie kan het vervangen van dakpannen tussen de 1 en 5 werkdagen duren. Je kunt erop rekenen dat bij ons alle werkzaamheden binnen 1 week af zijn.

Jazeker. Het is zelfs een zeer goed idee om na te denken over enkele renovaties of verbouwingen wanneer je je dakpannen wilt gaan vervangen. Wij bespreken deze opties graag met jou.

Nee. Meestal is het mogelijke de bestaande panlatten te laten zitten. Echter kunnen wij wel kijken wat de conditie van je bestaande panlatten zijn en je daar een advies over geven. Zijn je panlatten in een goede conditie dan hoeven wij ze niet te vervangen.

Glazen dakpannen zijn een nieuwe uitvinding uit Zweden. Glazen dakpannen zijn ontzettend duurzaam en stevig. Ze worden vaak in combinatie geplaatst met zonnepanelen. Dit komt omdat mensen het aanzicht van zonnepanelen niet mooi vinden op een keramische of betonnen dakpannen dak, omdat het afsteekt tegen de lichtbruine kleur. Echter is het nu mogelijk om glazen dakpannen over je zonnepanelen te plaatsen, zonder dat het rendement van je zonnepanelen vermindert. Graag vertellen wij je alles over deze nieuwe opties.

Het herstellen van dakpannen is niet een heel technisch verhaal. Is er slechts 1 dakpan missende of moet er een klein stukje van je dak gerepareerd worden? Dan kan het voordelig zijn om het zelf op te lossen. Is het echter zo dat een groot deel van je dak gerepareerd moet worden en tientallen dakpannen aan herstel toe zijn? Dan is het vaak interessanter dit te laten doen door een vakman.

Wij geven je graag vrijblijvend advies gebaseerd op jouw persoonlijke wensen. Maak hier direct een afspraak!

Wij doen veel meer dan alleen dakpannen vervangen

Naast het leggen van een nieuwe laag dakpannen komt er vaak nog veel meer kijken bij een dak reparatie. Het vervangen van je dakgoot, het aanbrengen van windveren, isolatie regelen, dakramen bouwen. Jij bedenkt het, wij kunnen het!

Vraag hier gerust en kosteloos jouw vrijblijvende offerte aan!

Offerte Aanvragen Contact
MartijnDakpannen vervangen